• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

plazmaMinistar zdravlja, prim. Siniša Varga, dr. med. dent, je sa svojim suradnicima iz Ministarstva,
odgovornim osobama HZZO-a i predstavnicima udruge Zagrebačko dijabetičko društvo,
vrlo zainteresirano pogledao dokumentarni film „Život s dijabetesom“ medijske kuće Limeclip.
Svi emitirani sadržaji su stručno verificirani, a pored medicinskog dijela prikazuju stvaran život
dijabetičara svih dobi, u regiji. Iz filma je vidljivo da su dijabetičari u Hrvatskoj u odličnom položaju
u odnosu na istočne susjede, da u nekim segmentima imaju veća prava i od dijabetičara u Sloveniji, ali da ima još prostora za poboljšanje.

Predstavnici udruga su izrazili zadovoljstvo povećanim pravima na lijekove za osobe s dijabetesom tipa 2, te izrazili punu podršku novom, budućem, unificiranom sustavu za očitavanje rezultata mjerenja glukoze u krvi – UniGluko. UniGLuko sustav na nivou Hrvatske bi trebao zaživjeti u veljači 2016. godine, a omogućit će kvalitetniju raspodjelu trakica za mjerenje glukoze u krvi, osobama kojima su trakice uistinu potrebne. Ministar i predstavnici HZZO-a su podržali inicijativu da se osobama za koje sustav pokaže da intenzivno mjere šećer u krvi, osigura realan broj trakica, pa ukoliko je potrebno i više od trenutnih limita.

Članica Zagrebačkog dijabetičkog društva, Maja Vuković je na sebi demonstrirala najmoderniju tehnologiju za kontinuirano mjerenje glukoze (CGMS), te uz pomoć prim. dr. Manje Prašek objasnila koliko je CGMS velika pomoć u svakodnevnom životu s dijabetesom, a posebno za malu djecu. Predstavnici HZZO-a su izjavili da kada pomognemo jednom djetetu s dijabetesom, smo ustvari pomogli cijeloj obitelji, što nam je svima cilj. Nakon što je HZZO u 2014. godini financirao nabavu preko 100 skupih inzulinskih pumpi i kompletan potrošni materijal, izražena je podrška i dodatnom poboljšanju terapije, uvođenjem aparata za kontinuirano mjerenje glukoze (CGMS) na listu čim se za to steknu uvjeti.

Izraženo je zadovoljstvo suradnjom za poboljšanje zdravstvene skrbi svih građana Hrvatske, što je zajednički cilj Ministarstva zdravlja, HZZO-a i udruga u zdravstvu.

 

web_maja

Ostali članci u kategoriji