• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

Iako inzulinske pumpe mogu biti odlične u održavanju razine glukoze u krvi na zadovoljavajućim razinama, u njihovom korištenju može doći do niza teškoća koje se, s vremena na vrijeme, mogu pojaviti.
Neki od tih problema mogu se ili spriječiti do određenog stupnja ili popraviti, a korisnici inzulinske pumpe uvijek traže načine kako se lakše nositi s njima.

U  nastavku navodimo neke od problema i rješenja:

Mjehurići u inzulinskim pumpama

Mjehurići u pumpi su problem poznat vjerojatno svakom korisniku inzulinske pumpe jer mislimo kako ćemo primiti određenu dozu inzulina, no radi mjehurića isporučena je doza manja te dolazi do hipergliekmije.

Mjehurići se mogu pojaviti u spremniku ili cijevi, a nastaju iz više razloga:
• Ako se ne ispušta zrak iz spremnika prilikom punjenja rezervoara
• Ako se ne ispušta sav zrak iz cijevi kad se stavlja novi set
• Ako je oslabio neki od spojeva na cjevčicama
• Ako se koristi inzulin izravno iz hladnjaka –  to može uzrokovati stvaranje mjehurića kad se inzulin zagrije na sobnu temperaturu (preporuka je ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko pola sata prije stavljanja u rezervoar)

U borbi protiv mjehurića važno je osigurati da da svi spojevi budu čvrsti, da se pripremi inzulin unaprijed te da se slijede upute proizvođača za zamjenu seta.

Okluzije ili začepljenja

Začepljenje je naziv za bilo kakve blokade koji sprječavaju da pumpa pravilno isporučuje inzulin. Neke pumpe alarmiraju začepljenje, no najčešće se dogodi da to primijetimo tek po visokom šećeru.

Mogući uzroci nastanka:
• Ako se primjenjuje pritisak ili savijanje na cjevčicu
• Ako je kanila bila savijena prilikom umetanja
• Kristalići inzulina mogu blokirati kanile

Provjerite, s vremena na vrijeme, u kakvom je stanju vaš set i pumpa, ima li pritiska na cjevčice i slično. Također, obavezno pazite na promjenu mjesta postavljanja seta! Zatražite pomoć svog zdravstvenog tima ukoliko niste u mogućnosti riješiti problem ili se to prečesto pojavljuje.

Propuštanje rezervoara

Moguće je da rezervoar inzulinske pumpe propušta inzulin. To se može dogoditi ako gumene brtve, nazvane o-prsteni, oko klip postaju slabe ili oštećene. Gumeni o-prsteni ponekad se mogu oštetiti ukoliko je došlo do greške u proizvodnji.

U tom slučaju, zamijenite rezervoar. Ukoliko se problem ponovi, kontaktirajte proizvođača.

Setovi postaju labavi

Labavi setovi čest su problem izazvan znojem na mjestu aplikacije seta. To može uzrokovati da ljepilo prekine kontakt s kožom te može dovesti do oslobađanja kanile.
Možete pokušati dodatno učvrstiti set prianjajućom trakom.

Krvarenje
Povremeno, može doći do krvarenja na mjestu apliciranog seta što onemogućava dotok inzulina iz pumpe. Zamijenite postojeći set, a ako problem perzistira, razmislite o promjeni vrste setova.

Infekcije kože

Kod uporabe inzulinske pumpe češće se javljaju infekcije kože negoli kod korištenja pena.
Ako bakterija prijeđe u kanilu prije ili tijekom umetanja, imunološki sustav tijela će djelovati na način da ga pokušava ukloniti.

Infekcija se može pojaviti kao gruda pod kožom koja može biti crvena, neuobičajeno je topla i neugodna te se može inficirati. Ukoliko mislite da imate infekciju na mjestu postavljanja seta, obavezno se javite liječniku.
Briga za čišćenje kože prije promjene seta i higijena ruku pomoći će smanjiti vjerojatnost pojave kožne infekcije.

Kvrge i ožiljci

Kvrge na mjestu postavljenog seta nisu toliko ozbiljne kao infekcije, ali mogu izgledati i biti neugodne te mogu dovesti do nedosljedne isporuke inzulina. Radi toga je važna promjena mjesta postavljanja setova, prema uputama za korištenje inzulinske pumpe.

Većina problema povezanih s korištenjem inzulinskih pumpi lako su i brzo rješivi ukoliko se slijede pravila dobivena kod postavljanja. Ipak, nije loše s vremena na vrijeme, pročitati pokoji koristan savjet kako bi vam život s dijabetesom i pumpom bio što ugodniji i lakši.

Preuzeto i prilagođeno sa stranice https://www.diabetes.co.uk/insulin-pumps/insulin-pump-problems.html

Ostali članci u kategoriji