• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

Dugoprugaško trčanje postaje sve popularnije među šećerašima. Trčanje maratona nije rezervirano samo za iznimne sportaše koji imaju dijabetes, poput Nenada Šimunka. Sve je više slatkih maratonaca u Hrvatskoj i u susjedstvu. Vrhunac naše trkačke sezone tradicionalno su dva velika gradska maratona u Zagrebu i u Ljubljani. U ovom članku osvrnut ćemo se na ovogodišnja izdanja tih utrka i pokušati vas nagovoriti da se i sami priključite rastućem društvu rekreativnih trkača.

Duljina punog maratona iznosi točno 42 kilometara i 195 metara. Obično se paralelno organizira polumaraton od 21 km te kraća utrka od 5 km (u Zagrebu) ili 10 km (u Ljubljani). Na taj način trkači svih razina spremnosti mogu sudjelovati. Ovogodišnji 22. zagrebački maraton održan je 13. listopada 2013. Sudjelovalo je 300 maratonaca, 1131 polumaratonaca, 553 registriranih trkača na 5 km te još nekoliko tisuća neregistriranih, koji su trčali bez čipa. Broj nije jako velik obzirom na dugu tradiciju utrke, ali naš maraton ima svoje posebnosti i čari. Dio Zagrepčana bodri trkače, a dio ih gleda s nerazumijevanjem zbog blokiranog prometa. Utrka „iznutra“ izgleda potpuno drugačije: kao rijeka dobre volje koja se proteže od Dubrave do Črnomerca! Mnogi trkači međusobno se poznaju i pozdravljaju kod mimoilaženja, a svi znaju favorite i podržavaju ih pljeskanjem i navijanjem. O tome piše naša državna prvakinja Lisa Christina Stublić koja je ove godine s vremenom 1:11:42 postavila rekord staze na polumaratonu. Svoj prvi polumaraton istrčala je predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva Ivana Buzjak, a sudjelovali su i drugi dijabetičari. Autor članka trčao je uz suprugu, kojoj je to također bio prvi polumaraton. Velike simpatije osvojio je dr. Pavao Vlahek (koji nije dijabetičar 🙂 ) istrčavši puni maraton s djetetom u kolicima. Dio pozitivne atmosfere uhvaćen je na videu portala 3sporta.com.

sl2Ljubljana je grad koji živi za svoj maraton. Ovogodišnji ljubljanski maraton bio je 18. po redu, održan je 27. listopada 2013. i na njemu je sudjelovalo 1421 maratonaca, 6348 polumaratonaca i 5046 trkača na 10 km. Tako velik broj trkača moguć je zahvaljujući vrhunskoj organizaciji. Građani Ljubljane s oduševljenjem bodre trkače gotovo cijelom dužinom staze. Od dijabetičara, puni maraton su završili Ivica Štefičar iz Čakovca (svoj prvi!), zatim Rafael Ziherl iz Ljubljane (svoj 19. ukupno i peti u 2013.) te autor ovog članka (svoj drugi). Start ove masovne utrke podijeljen je u pet zona, a kako to izgleda pogledajte na ovom videu.

Ako niste aktivni trkač trebat će vam dosta priprema da biste sigurno mogli istrčati maratonsku udaljenost, no početi možete odmah! Obujte tenisice i trčite 10-15 minuta laganim tempom koji vam je udoban. Uvedete li trčanje kao svakodnevnu rutinu primijetit ćete znatno poboljšanje glikemija i kontrole šećerne bolesti. Nakon mjesec dana prijavite se na utrku od 5 km da osjetite natjecateljski duh, a nakon godinu dana redovnog trčanja bit ćete spremni za polumaraton. Motivaciju i stručno vodstvo možete dobiti uključivanjem u neku od škola trčanja. Kalendar utrka i druge korisne informacije potražite na portalu trčanje.hr.

Šećerna bolest nosi sa sobom brojne izazove i po tome je slična trčanju maratona. Imamo svoje osobne ciljeve koje pokušavamo dostići, a to je i u maratonu puno važnije od plasmana na ciljnoj listi. Nakon dugog trčanja tijelo se umori i javljaju se krize. Tako je i dijabetičarima s dugim „stažom“ koji se bore zadržati kontrolu nad bolešću. Najvažnija odlika maratonca je ustrajnost.

Kad nastupi umor i iscrpljenost usporit će da povrati snagu, ali neće odustati.

Nemojte ni vi u vašem životnom maratonu!

Ostali članci u kategoriji