• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

4. Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“ (6. – 8. listopad 2017.)

Već 4. godinu za redom Zagrebačko Dijabetičko Društvo na inicijativu samih roditelja i članova društva, organizira druženje obitelji čija djeca boluju od šećerne bolesti.

Kako se nositi s problemom kronične bolesti, redovno paziti na prehranu, provoditi tjelesnu aktivnost, mjeriti šećer u krvi i prije svakog obroka injicirati inzulin, nije jednostavno odrasloj osobi a naročito djeci.

Pomoć i podrška cijele obitelji izuzetno je važna u svim situacijama, pa i onda kada se pogriješi ili usprkos svim nastojanjem „šećeri divljaju“. Kako pomoći djetetu u hitnim stanjima kada šećer naglo padne ili kada je jako visok zbog neke druge akutne bolesti ili stresne situacije? Kako se nositi s problemima kada u obitelji dvoje ili troje djece od 2-5 godina ima šećernu bolest?
Sve su to pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju roditelji, a naročito oni koji s novotkrivenom šećernom bolešću u svog djeteta započinju jedan drugačiji i novi način života.

Iz svih tih razloga veliku pomoć obiteljima je Obiteljski Kamp, u kojem se sastaju obitelji s iskustvom i oni u čije djece je nedavno otkrivena šećerna bolest, kako bi lakše i jednostavnije došli do toliko potrebnih informacija koje im se javljaju svakodnevno, a nisu u mogućnosti dobiti sve odgovore kada su im najpotrebnije.

Kamp je organiziran tako da je iz cijele Hrvatske pozvano 12 obitelji s iskustvom i 27 obitelji u kojih je tijekom ove godine u djeteta otkrivena šećerna bolest.
Do sada su na Kampu sudjelovale i obitelji i predstavnici udruga iz različitih zemalja partnera (Makedonije, Bosne i Hercegovine te Slovenije), a ove godine nam se pridružila obitelj iz Crne Gore koji su posebno pohvalili izvedbu kampa te najavili mogućnost organizacije sličnih projekata u svojoj zemlji.

Na Kampu je prisustvovalo 140 sudionika, od kojih više od 40 djece i mladih s dijabetesom i njihovih 26 braće ili sestara.

Pod stručnim vodstvom pedijatra dijabetologa, nutricionista, psihologa, logopeda, sportskog trenera, stručnjaka i samih osoba s dijabetesom s dugogodišnjim iskustvom, organizirale su se edukativno – kreativne radionice kako za roditelje tako i za djecu.

Kamp smo otvorili s uvodnim govorom zahvale predsjednice Zagrebačkoga dijabetičkog društva prim. mr. sc. Manje Prašek, dr. med..
Nakon toga uslijedio je video uradak „Slatki filmić“ u kojemu se svako dijete predstavilo kao sudionik Kampa.
U Kampu su predavanja ove godine bila usmjerena na nove tehnologije u liječenju i zbrinjavanju bolesti koje se pojavljuju pa je tako održan Okrugli stol o novostima u istraživanjima i dostignuća u liječenju djece oboljele od šećerne bolesti čiji su moderatori bili Tvrtko Mrkonjić, Davor Skeledžija i prim. Manja Prašek, a čija se diskusija nastavila i nakon službenog dijela i tijekom sutrašnjeg dana. Zaključke s Okruglog stola donosimo u zasebnome prilogu.

Prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr. med., spec. pedijatar održala je predavanje „Hitna stanja u liječenju šećerne bolesti“, a u sklopu radionice roditelji su imali priliku isprobati i sastavljati Glucagen Kit, podsjetili su se na simptome hipo i hiperglikemije, njihove uzroke, načine sprečavanja i pomoći te kako reagirati u ketoacidozi. Iako je tema hipo i hiperglikemije uvijek aktualna te su simptomi svima poznati, naglasak je bio na onim, ponešto skrivenim i specifičnim, simptomima koji nisu uvijek jednaki te kako upravo prepoznati ta stanja kad izostaju uobičajeni simptomi.
Tvrtka Medtronic/Mediligo u izvedbi Nikoline Vidović, dipl. med. techn., prezentirala je MiniMed 640G™ SmartGuard™ sustav infuzijske inzulinske pume i kontinuiranog mjerenja glukoze te su roditelji imali prilike vidjeti i isprobati novu inzulinsku pumpu. Također je u nekoliko djece postavljen iPort, kanila kroz koju se tijekom tri dana može aplicirati inzulin pomoću Pen štrcaljke bez dodatnog uboda. Prikazani su, a kod nekih i odmah postavljeni Silhouete® infuzijski setovi koji su pod kutem od 25-40° manje podložni začepljenju. U nastavku programa završene su teme s Okruglog stola o novostima u tehnologiji i liječenju tipa 1 šećerne bolesti.

Profesorica dr.sc. Marina Grubić održala je interaktivno predavanje za roditelje i djecu o psihosocijalnim potrebama kako djece sa šećernom bolesti tako i njihovih roditelja te pružila nekoliko savjeta kako to dvoje pomiriti. Za vrijeme trajanja Kampa sudionicima su bila omogućena savjetovanja nutricionista Sandre Bival, mag. nutr. i Nikole Mesarića, mag. nutr. te individualno savjetovanje dviju psihologinja Ivone Poljak, mag. psych. i dr. sc. Marine Grubić, prof. psych.

Osim radnog dijela Kampa, bilo je i nekoliko pauza uz kavu za izmjenu iskustava među roditeljima, ali i telefonskih brojeva kako bi ostali u vezi.
Tijekom radionica za roditelje, djeca su bila organizirana u manje igraonice, a voditelji Lucija Katalenić, logoped, Ivona Poljak mag. psych. i Damir Vučić sa Benom i Blekijem iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Na veliko veselje djece, Kazalište lutaka Zadar održalo je lutkarsku radionicu, veseli zabavni program uz tombolu i karaoke gdje smo mogli vidjeti pravo natjecanje u talentima naših mališana, a kratki film o njihovim nastupima možete pogledati na linku: https://youtu.be/EJ0CkVcQsjw .

No sigurni smo da je organizirani posjet Fun Parku Mirnovec na kraju boravka bio za djecu a i po kojeg roditelja „šlag na tortu“ našeg 4. Obiteljskog kampa.
Svako jutro svi smo vježbali na pjeskovitoj plaži uz šum mora i svjež zrak borove šume Pierre & Vacances Premium hotela Crvena Luka,  (djeca, roditelji, organizatori). Vježbe je vodio Marko Antunović prof. kineziologije.

Zadnji dan Kampa je bio dan rezerviran za grupno fotografiranje na plaži, a svaka obitelj individualno je slikana pa je učinjeno mnogo prelijepih fotografija za uspomenu.
U pisanim materijalima koje su sudionici dobili, među ostalima nalazila se i posebna brošura “Prava roditelja i djece s dijabetesom tip 1”, koja se može pročitati na našim web stranicama www.zadi.hr.

Uoči održavanja, Obiteljski kamp je najavljen u HRT-ovom humanitarnom projektu “Uz nas niste sami” te u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Medijski nas je popratila HINA, Ordinacija.hr, a članci su objavljeni u 24 sata, Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu, Zadarskom listu i Zagrebačkom listu. Nakon Kampa govorili smo uživo na Yammat FM radiju.

Neopisivo smo zahvalni za tako lijepi smještaj, krasan boravak i prelijepo gostoprimstvo, zahvaljujući velikodušnosti i susretljivosti predsjednika Uprave vlasnika Pierre & Vacances Premium Crvena Luka gospodinu Pieru Paolu Prodiu, direktrici marketinga Suzani Marić i direktoru prodaje Danijelu Nekiću, te spremnosti svih namještenika da nam pomognu.
Zahvaljujemo svim obiteljima, sudionicima kampa, svakom volonteru, organizacijskom timu, predavačima, Kazalištu Lutaka Zadar i Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.
Posebnu zahvalu upućujemo našemu glavnom sponzoru Novo Nordisk Hrvatska, koji kontinuirano, od prve godine prepoznaje važnost ovoga projekta i omogućava njegovo uspješno ostvarenje.

Upućujemo zahvale i ostalim tvrtkama koje su nas financijski podržale:
Medtronic, Mediligo, MediLab, Sanofi, Roche, Bauerfind, HEP, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Assa Abloy, OktalPharma i Comet.
Zahvaljujemo na svim donacijama proizvoda koje su nam poklonili: DM-drogerie markt, Marjan voće, Jamnica, Atlantic grupa, Bolero Adria i Koestlin. Isto zahvaljujemo Raiffeisenbank-u na donaciji vrijednih materijala za tombolu, Tiskari Hrastić koja je donirala tisak na majice od Kampa, vlasnicima Fun parka Mirnovec na velikodušnom popustu za ulaznice.

Osvrte djece i roditelja pročitajte u nastavku, a cjelokupnu galeriju slika za koje zahvaljujemo našim vrijednim fotografima, pogledajte na Facebook stranici facebook.zadi.hr .

Na kraju Obiteljskog kampa sakupili smo anketne listiće, pa evo nekih rezultata:
Prosječna ocjena ovogodišnjeg kampa prema mišljenju roditelja je 5,0  a djece 4,9.

Roditeljima se najviše svidjelo redom po učestalosti:  prehrana i smještaj, vježbanje, razmjena iskustava, edukacija o pumpi, Okrugli stol,  nova poznanstva i osjećaj pripadnosti, razgovor sa psihologom, edukacija o prvoj pomoći, tombola, organizacija, informacije.

Djeci su se najviše svidjeli redom: prijatelji i druženje, hrana, smještaj, radionice, Fun park, tombola te po jedan glas za super šećere, viđanje djece iz drugih kampova, organiziranost, predavanja o pumpi, tjelovježba, psi.

Roditeljima se nije svidjelo: kolači, nije bilo korisnih radionica za djecu o šećernoj bolesti, kiša, veličina dvorane za predavanja, preklapanje aktivnosti.
Djeci se nije svidjelo: pre kratko vrijeme za doručak, nedovoljno vremena za šetnje i izlete, nedovoljno zabavnih aktivnosti tijekom večeri u petak.

Ostali članci u kategoriji