• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje premjestio je neke vrste inzulina s besplatne A liste, na B listu. To znači da će mnogi svoju terapiju sada trebati nadoplaćivati.

Iako postoji zamjenski lijek s A liste koji ne treba plaćati, promijeniti terapiju, tvrde oboljeli, ne može se preko noći. ‘Kod inzulina je to specifično što se zamjenski ne može dati bez prethodnog specijalističkog pregleda i obrade pacijenta koji traje minimalno 8 dana u bolnici’, tvrdi Željko, dijabetičar.

HZZO tvrdi, pak, kako zamjenski lijek može propisati obiteljski liječnik dok iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga tvrde suprotno.

‘To je mišljenje i odbora za Dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora, da dijabetolozi jedino kao stručnjaci i subspecijalisti mogu mijenjati terapiju osobama s dijabetesom’, kazao je predsjednik Davor Bučević, dodajući kako procjenjuju da će nastati veliki problem jer kriva terapija može btii vrlo opasna.

U problemima bi se moglo naći oko 50 000 dijabetičara kojima je propisana inzulinska terapija. Iz HZZO-a tvrde da za sve lijekove pa i za spomenuti inzulin postoji jeftiniji lijek čije troškove u potpunosti pokrivaju.

Preneseno sa dnevnik.hr

Ostali članci u kategoriji