• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

Tko nije uspio pogledati RTL vijesti, može to učiniti na linku: Vijesti RTLIMG_1795

Češća kontrola šećera

Djeca s dijabetesom traže od HZZO-a veći broj trakica za kontrolu šećera kako bi mogla imati kvalitetnije živote

Dijabetičko društvo od HZZO-a stoga traži da se broj besplatnih trakica za djecu poveća kako bi im se povećala i kvaliteta života

Za razliku od odraslih, djeca dijabetičari šećer u krvi moraju mjeriti češće.

U Hrvatskoj preko HZZO-a imaju pravo na dvije tisuće trakica na godinu što im nije dovoljno pa ih roditelji često moraju kupovati, a samo jedno pakiranje stoji oko 250 kuna.
Dijabetičko društvo od HZZO-a stoga traži da se broj besplatnih trakica za djecu poveća kako bi im se povećala i kvaliteta života.

“Dodatne trakice za djecu dijabetičare konkretno koštaju četiri milijuna kuna, ali uštede će biti čak nešto više upravo izbjegavanju tih akutnih hipoglikemija troškova intervencija medcinskih, troškova ambulanti”, kazao je potpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva Davor Skeledžija.

U HZZO-u kažu da će novac pokušati pronaći.

“Mi ćemo uistinu učiniti sve da se novci iznađu, ali u ravnoteži sa svim potrebama za koje trenutno imamo zahtjeve”, rekla je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Za razliku od odraslih, djeca često ne znaju prepoznati niske razine šećera u krvi. Liječnici zato preporučuju češća mjerenja.

“Njihovi roditelji naravno da su u strahu. Svaka hipoglikemija može značiti ozbiljan medicinski problem. Upravo iz tog razloga je izuzetno bitno da i tim roditeljima dajemo sigurnost da i njihova djeca mogu izmjeriti glukozu u plazi kad god je to potrebno”, poručio je Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijebetes I bolesti metabolizma.

Povećanjem broja trakica djeci oboljeloj od dijebetesa povećale bi se šanse i za duži i kvalitetniji život.

Ostali članci u kategoriji