• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

Prehrana je glavna sastavnica skrbi za bolesnika sa šećernom bolešću. Neki opći ciljevi nutritivnih preporuka sadržani su u sljedećem:

  • postići i održati urednu razinu šećera u krvi
  • postići i održati urednu razinu masnoća u krvi
  • postići i održati urednu razinu krvnog tlaka.

Važno je pokušati spriječiti i liječiti kronične komplikacije šećerne bolesti, a to su: pretilost, povišen krvni tlak i bolest krvnih žila.

Iako postoje razlike među pojedinim zemljama, neka općeprihvaćena nutritivna pravila kažu:

  • održati umjeren odgovor razine šećera u krvi nakon obroka
  • postići i održati preporučenu tjelesnu težinu
  • zadovoljiti individualne prehrambene potrebe.

Osnovne smjernice u prehrani bolesnika sa šećernom bolešću mogu se sažeti ovako:

  • 55-60% energetskog unosa iz kompleksnih ugljikohidrata
  • 30% masti – prevencija povišene masnoće
  • 10% zasićenih masti
  • 12% jednostruko nezasićenih masti
  • 6% višestruko nezasićenih masti (omega-3)
  • 15% proteina
  • smanjiti unos soli
  • povećati unos vitamina i antioksidansa.

Stanje šećerne bolesti koju bolesnik ima najčešće se kontrolira mjerenjem razine odgovora razine šećera u krvi nakon obroka. Gotovi nutritivni pripravak namijenjen bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti sadrži ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju i apsorbiraju, čime se može kontrolirati prevelik porast razine šećera u krvi nakon obroka. Takav gotovi nutritivni pripravak sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline i vlakna, a zbog prilagođenog sastava pogodan je kao dodatak ili potpuna prehrana za bolesnike sa šećernom bolesti ili intolerancijom glukoze.

Gotovi pripravak osigurava brz i uravnotežen obrok bolesnicima od šećerne bolesti te im:

  • proširuje dostupnost i broj obroka
  • sprječava pad razine šećera u krvi
  • predstavlja učinkovit noćni obrok
  • predstavlja učinkovit obrok uz tjelovježbu ili pojačanu tjelesnu aktivnost.

Ostali članci u kategoriji