• Zagrebačko dijabetičko društvo, udruga za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa

MJERENJE GLUKOZE POMOĆU GLUKOMETRA I USPOREDBE REZULTATA

Samokontrola koncentracije glukoze u krvi pomoću glukometra vjerojatno je najveća prednost u kontroli dijabetesa nakon otkrića inzulina 20-tih godina prošlog stoljeća.Mjerenje glukoze u krvi u bilo kojem trenutku pomaže preveniranju posljedica vrlo visokih i vrlo niskih koncentracija u krvi.

Pritom valja naglasiti da određivanje glukoze pomoću glukometra nije referenta metoda za dijagnosticiranje dijabetesa već su to odgovarajući laboratorijski testovi. Analizatori u laboratorijima imaju strogo definirane standarde za većinu parametara potrebnih za dobivanje točnih rezultata, te su dopuštena odstupanja vrlo mala. Često se savjetuje i pacijentima da mjere glukozu uvijek u istom laboratoriju. S druge strane trenutni glukometri dostupni na tržištu moraju zadovoljavati određene ISO standarde koji omogućavaju ispravnu kućnu samokontrolu glukoze u krvi. Takav trenutni standard u Hrvatskoj glasi da pri vrijednostima glukoze iznad 4,2mmol/l 95% svih rezultata mjerenja glukometrom ne smije prelaziti odstupanje od +/- 20% u odnosu na rezultat dobiven laboratorijskim mjerenjem, odnosno za vrijednosti ispod 4,2mmol/l odstupanje ne smije prelaziti +/-15% .U prijevodu ako vam je stvarna koncentracija glukoze u krvi 5,0 mmol dopuštena su odstupanja od +/- 1 mmol,a za koncentraciju glukoze od 10mmol dopuštena odstupanja su od +/- 2mmol. Pritom pojedini proizvođači navode veću točnost od propisane, no općenito vrijedi da su na većim koncentracijama odstupanja veća. Trenutno je na tržištu prisutno i više od 30 različitih glukometara te se često dešava da pojedini dijabetičar posjeduje više od jednog glukometra te upada u zamku usporedbe rezultata između različitih glukometara. Tako, teoretski ako na jednom glukometru dobijete 10% posto višu vrijednost (recimo 11mmol/L), a na drugom 10% nižu vrijednost (9mmol/l) oba mjerenja mogu biti unutar prihvatljivih raspona, stoga nije preporučljivo koristi više glukometra istodobno. Ako i dalje sumljate u rezultate jedina prava kontrola ispravnosti glukometra je pomoću odgovarajuće kontrolne otopine koja se često dobije uz glukometar ili ga provjerite u vašoj ljekarni..

Ispravno mjerenje glukoze pomoću glukometra

– oprati ruke sapunom i toplom vodom (ako dezinficirate ubodno mjesto alkoholom ubodno mjesto je potrebno dobro osušiti)

– pripremiti lancetar sa novom lancetom. Uporaba već korištene lancete može uzrokovati više boli na mjestu primjene

– pripremiti glukometar sa odgovarajućim test-trakama, pritom ako je potrebno kodirati glukometar, to svakako treba ispravno napraviti jer u suprotnom rezultat može biti pogrešan i za 20%.

– koristeći lancetar formirajte kapljicu krvi bez prejakog istiskivanja krvi, ako ubod nije bio dovoljno dubok i dobijete premalu kapljicu krvi ponovite postupak. Ako imate problema u dobivanju kapljice krvi iz prsta, ugrijte prste sa toplom vodom ili međusobnim trljanjem dlanova

– aplicirajte kapljicu krvi na test-trakicu

Piše: Milan Papeša, mag.pharm.

Ostali članci u kategoriji